Wilbert Palm mag zich sinds 2007 SVH meesterijsbereider noemen. Dit is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ijs bereiden.

De kijk van Wilbert Palm

In het boek 'Meesterlijk ijs', waarin meesterijsbereiders vertellen over hun passie voor ijs, vertelt Wilbert het volgende over zijn meesterlijk niveau.

"Je moet uitgenodigd worden om mee te dingen. Dat is eigenlijk al een eer op zich. Ik ben heel trots op mijn titel. Ik zou het wel nog meer willen uitdragen naar de klant. Meesterijsbereider zijn, dat mag je eigenlijk wel van de daken schreeuwen."

Ijsspecialist Palm kan ijs maken van alles wat eetbaar is. "Maar of het lekker is op een hoorntje, dat is vraag twee." Toch experimenteert hij regelmatig met bijzondere ingrediƫnten, zoals basilicum, mierikswortel of wasabi. "In de horeca ontstaat steeds meer vraag naar ijs dat geserveerd kan worden bij een voor- of hoofdgeriecht. Wasabi-ijs bij zalm is bijvoorbeeld zeer verrassend. Het wordt gepresenteerd als een roomsaus. Dat ziet er schitterend uit en het smaakt ook nog eens voortreffelijk."

Hoewel hij zich als meesterijsbereider probleemloos met collega's zou kunnen meten, voelt Palm niet de behoefte om aan wedstrijden deel te nemen. "Dat is een heel bewuste keuze. Ik vind dat naast smaak ook zaken als hygiƫne of bedrijfsvoering zouden moeten meespelen bij de beoordeling van ijsproducten. Misschien loop ik door deze mening prijzen mis. Maar bij mij mag de klant zeggen of hij het lekker vindt: zijn oordeel weegt voor mij absoluut het zwaarst. Voor hem doe ik het namelijk allemaal."